Blogs

Verborgen kosten van een cyberaanval

De verborgen kosten van een cyberaanval: meer dan alleen tijdverlies

De verborgen kosten van een cyberaanval: meer dan alleen tijdverlies

Cyberaanvallen zijn een toenemende bedreiging voor ondernemers. Te vaak wordt gedacht dat de schade van zo’n aanval beperkt blijft tot slechts wat verloren tijd en mankracht. De bedrijfsvoering hapert even, een IT’er wordt erop gezet en voila: men kan weer door.

In de realiteit zal een cyberaanval een onderneming doorgaans meer schade opleveren dan alleen tijdverlies. Een cyberincident kan een bedrijf ten eerste uiteraard op meerdere manieren financieel flink raken. Dat betreft directe financiële schade, zoals in het geval van ransomware. Bij een aanval met ransomware worden computersystemen gegijzeld en pas vrijgegeven na betaling van een som losgeld. De kosten van ransomware-aanvallen kunnen niet alleen vanwege dit losgeld enorm zijn, maar ook door downtime en dataverlies. IT-infrastructuur zal wellicht moeten worden vervangen, zoals servers en software. In het geval van een datalek of verloren of gestolen data kunnen bijvoorbeeld rechtszaken volgen.

Reputatieschade: verborgen kostenpost

Maar daar blijft het niet bij wat de schade betreft… Reputatieschade is bij cyberincidenten een enorm onderschatte kostenpost. Eén cyberaanval kan een sterke reputatie in een mum van tijd doen kelderen. Ook al is zo’n aanval snel gepareerd, alsnog kan een onderneming er flink onder lijden. Denk aan negatieve berichtgeving in de media en onrust bij klanten. Niet alleen (potentiële) klanten verliezen hierdoor vertrouwen, ook partners en investeerders. Zo kan één incident jarenlang een negatieve impact hebben op reputatie, klantenbestand en financiële gezondheid.

Financiële en reputatieschade voorkomen: wees 24/7 cyberweerbaar

Een cyberaanval wil je als ondernemer dus koste wat kost voorkomen. Preventie is dan ook het sleutelwoord. 24/7 cyberweerbaar zijn vraagt om een proactieve benadering met doorlopende risicobeoordeling, passende cyberbeveiligingsmaatregelen en snelle incidentenrespons. Eventueel aangevuld met trainingen voor medewerkers, zodat zij correct om kunnen gaan met organisatiespecifieke cyberrisico’s.

Integripro helpt jullie organisatie cyberweerbaar te worden. Dit doen we met een totaalaanpak: een continu-benadering die de informatie- en cyberbeveiliging van een organisatie structureel verbetert. Middels ons Continu Cyberweerbaar Zekerheidsplan bijvoorbeeld, dat klanten de zekerheid biedt dat er altijd aandacht is voor de cyberweerbaarheid van hun organisatie. Ook bieden we directe ondersteuning in geval van een beveiligingsincident of cyberaanval. En waar nodig coachen we jullie medewerkers, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.

Nieuwsgierig geworden wat Integripro voor uw bedrijf kan betekenen? Integripro denkt graag mee! Plan een (uiteraard gratis) kennismaking met ons in of bel: 058 20 300 23.

Dirk van der Woude
staat voor je klaar!

Neem contact op of bel

058 20 300 23